HATÓANYAG SZEMINÁRIUM

Azoknak a kozmetikusoknak, akik részvettek a 25. Termékfüggetlen Hatóanyag Szemináriumon, már jóval könnyebb dolga van, hisz kb. 2400 kozmetikai hatóanyagot tartalmazó gyűjteményt kaptak, melynek segítségével mélyebb betekintést nyerhetnek a professzionális és nem professzionális szépítő szerek valódi világába.

A Hatóanyag Szeminárium célja, hogy egy újfajta szemléletmóddal ismertesse meg az állandóan fejlődni vágyó kozmetikusokat. Ma már nem lehet figyelmen kívül hagyni és alaptalannak nevezni azokat a tudományosan is alátámasztott megfigyeléseket, hogy bizonyos kozmetikai hatóanyagok igenis lehetnek irritáló hatásúak, vagy hosszú távon akár komolyabb, rákos megbetegedési folyamatokat is támogathatnak.

Bár egyre több kozmetikai cég próbálja magára felhívni a figyelmet, olyan tények kiemelésével, mint „parabének nélküli”, „kőolajszármazékok nélküli”, „csak természetes anyagokat tartalmazó” stb. kozmetikumokat kínál, a felhasználók már ebben a szűk piaci szegmensben is eltévednek. Míg a különböző szervezetek csupán az általuk preferált (növényi, természetes, natúr, vegán, állatkísérletektől mentes, organikus stb.) szempontok szerint rangsorolják a hatóanyagokat, addig a Hatóanyag Szeminárium útmutatója a bőr igényéből, a bőr természetéből adódó fiziológiás folyamatokból indul ki.

A szeminárium nem ragad le általánosan a növényi, bio hatóanyagok kiválasztásánál, megmutatja, hogy pontosan mely természetes, tiszta növényi olajokat, összetevőket keresse a kozmetikus, ha valóban látványos bőrkép javulást szeretne vendégeinél elérni. Legyen az érzékeny, hámló, érdes bőr, vagy akár egy érett, de tisztátalan bőr, a bőrprobléma mindig a szervezet segélykiáltása: jelzés arra, hogy valamilyen belső vagy külső tényező az egészséges működéséhez szükséges feltételeket megzavarta. A helyreállításhoz, kiegyensúlyozásához pedig olyan anyagokra van szüksége, amelyek a természetéből adódóan valamiért hiányoznak. Ezért a professzionális bőrápolás feladata az, hogy amit a bőr belülről, a táplálékon keresztül nem tud felvenni, azt kívülről, megfelelő, mélyre felszívódó kozmetikumokkal pótolja.

A bőr nem kitüntetések, szervezetek pecsétje, logója, „bio”, „natúr”, „innovatív” jelzők, messziről jött egzotikus hatóanyagok alapján szelektál: alapvető, egészséges működéséhez a bőr felépítéséhez leginkább hasonlító anyagokból tud táplálkozni. Ezeket a hatóanyagokat kell a kozmetikumokban keresnie a szakembernek, ha valóban ámulatba ejtő kezelésekkel szeretné vendégeit kényeztetni.

A Termékfüggetlen Hatóanyag Szemináriumon részletes listát kaphattunk arról, melyek a hatékony bőrápoló termékek legfontosabb kritériumai, hogyan keressük a termékekben a toleranciát és a hatékonyságot. Hogyan értelmezzük a kozmetikai termékeken az INCI deklarációt, vagyis a kozmetikai szerek összetevőinek egy egész Európában egységes és kötelező érvényű írásmódját. Ennek tükrében szembesülhettünk a szomorú valósággal, miszerint a hosszú felsorolások mennyi allergén anyagot tartalmazhatnak. Bőrünk pedig egy tökéletesen kitalált védekező mechanizmus, amit erősítenünk kell és egyensúlyban kellene tartanunk, nem pedig megállás nélkül kockára tennünk „egészségét”.

Sok kozmetikusnak okoz problémát, hogy milyen termékekkel dolgozzon. Mindenkinek fontos egy termékcsalád kiválasztásánál a megfelelő minőség, a hatékonyság, a kedvező ár, azonban nem mindig összeegyeztethetőek e kívánalmak. A szeminárium előadója, Bruchmann Zsuzsa szerint, manapság a termék hatóanyagainak megfelelő ismerete elengedhetetlen a sikeres, célzott bőrproblémát kezelő és egészségmegőrző kozmetikai kezelés során. A Makadémia Kft. által szervezett hatóanyag szemináriumok ebben segítik a kozmetikus szakembert, mely során naprakész ismereteket és tudományos, technológiai újdonságokról szóló információt kap munkájához. Termék és márkanevek megemlítése nélkül, egy egyedülálló, izgalmas előadás keretében, mellyel – egy részvevő szavaival élve- valóban forradalmasítani lehetne a kozmetikusok képzését.

Szépítész 2013/2

PAPP ZSUZSA

2018-01-26T10:45:42+00:00