TŰ, SZIKE ÉS MELLÉKHATÁSOK NÉLKÜL

SEJTSZINTŰ HATÓANYAGOK A BŐRÁPOLÁSBAN

A fejlődés nem áll meg, sőt a tudományos kutatás ezen a területen is, azelőtt soha nem látott mértékben felgyorsult és a bőr szerkezetének és működésének mélyebb és alaposabb megismerése olyan, új hatóanyagok felfedezéséhez vezetett, amelyek az élettani folyamtokba mellékhatások nélkül avatkoznak be, mivel ezek maguk is a bőr szerkezetének, vagy működésének természetes elemei. A tudományos eredményeket bárki elsajátíthatja, alkalmazásukhoz nem szükségesek magasabb biokémiai, élettani ismeretek,  és aki él a lehetőséggel, behozhatatlan előnyökre  tesz szert az ezeket ismereteket figyelmen kívül hagyó konkurenciával szemben.

Megfelelő, tudományos alapokra helyezett bőrápolással jelentősen javítani lehet a bőr állapotán, ki lehet tolni az öregedés élettani határait. Ezzel a korosztállyal találkozik talán legtöbbször a kozmetikus munkája során. A tinik hajlamosak elhanyagolni a bőrüket, s inkább az elfedésben hisznek. A huszonévesek örök optimizmusa: „Mi sosem öregszünk meg!”, pedig gyakran csak egy drogériáig engedi e korosztályt. Harminc év felett, amikor a belső metabolizmusok lelassulnak, a kor kívülről is egyre jobban látszik, szerencsére megnő a hölgyek igénye a megalapozott professzionális kozmetika iránt.

A LEGTÖBB SZÉPSÉGIPARI REKLÁM

is ezt a csoportot célozza meg, a termékgyártók, kutató intézetek újabb és újabb felfedezésekkel rukkolnak elő. A kozmetikus is érzi, hogy ez az a vendégkör, aki hajlandó többet áldozni a szépségápolásra. Azért, hogy visszatérő vásárlónk legyen, valóban eredményekkel kecsegtető kozmetikumot illetve kezelést kell nekik ajánlanunk. Egyre több innovatív, hatóanyag tűnik fel a kozmetikumok világában, e hatóanyagok a már fentebb említett tudományos kutatások eredményei, hatékonyságukat mind a laboratóriumi tesztek, mind maga az élet igazolja. Segítségükkel a bőr öregedését sejtszinten befolyásolhatjuk.

A PEPTIDEKKEL TÖRTÉNŐ RÁNCTALANÍTÁS

vezető technológia a kozmetikai iparban, a sejtek közti kommunikációban a hírvivő molekulák szerepét töltik be. Ezek aminosavakból épülnek fel peptidkötéssel. A résztvevő aminosavak száma szerint megkülönböztetünk dipeptideket (2 aminosav, 1 peptidkötés), tripeptideket (3 aminosav, 2 peptidkötés), tetrapeptideket. A tripeptidek aktiválják az innaktív TGF-ß-t (Tissue Growth Faktor = Transzformáló Növekedési Faktor), ezáltal fokozzák a kollagénszintézist (un. kollagén-boosterek). Ha a molekulában tíznél kevesebb aminosav található, akkor oligopeptidekről beszélünk. Az oligopeptidek stimulálják a GAG (glükózaminoglikán) és a kollagénszintézist, elősegítik a kollagén háló megerősödését. A peptideken keresztül a fibroblaszt sejtek jelt kapnak, s aktiválják a kollagén és az elasztin termelést. MatrixylTM 3000, egy hírvivő peptid, mely szabályozza a sejtaktivitást. Olyan géneket aktivál, melyek a kötőszövet és a sejtek megújulásában vesznek részt. Hatására a ráncok mélysége két hónap alatt akár 45%-kal is csökkenhet. A biomimetikus peptidek segítségével a bőrréteg és a felhám fő támasztószerkezeteinek aktiválása fiziológiai módszerrel történik. Gátolják a bőr öregedésének folyamatát, növelik és erősítik a fiatal bőrre jellemző vonásokat.

A MIMIKAI RÁNCOK ENYHÍTÉSÉRE

fejlesztették ki a botulinum toxin (közismertebb nevén a botox) kozmetikai, szelídített változatát, az Argireline-t, gátolja az idegvégződéseken az acetilcholin felszabadulását, ezáltal megakadályozza az izomrostok összehúzódását, a mimikai ráncok kialakulását. Megfelelő koncentrációban alkalmazva 28 nap alatt a mimikai ráncok mélységét 30%-kal csökkenteni lehet.

A ráncok kialakulásának egyik oka a cukor kollagén rostokhoz való megkötődése (glikáció). Hatására a kollagénrostok elmerevednek, a bőr elveszti egyenletességét és tónusát. A liposzómába kapszulázott dipeptidek (Carnosin liposzóma) védik a kollagénrostokat az elcukrosodástól, csökkentik a károsodott sejtfalrészek számát. A homlokon lévő „gondolkodó” ráncokat 4 hét alatt 24%-kal, a szemkörnyéki szarkalábakat 27%-kal csökkentik.

A BŐR FESZESSÉGÉNEK,

teltségének, vitalitásának megtartásában az extracelluláris mátrix alapvető szerepet játszik. Ez a sejtközti háló, az epidermisztől a dermiszen át a kötőszövetig a bőr tartószerkezetét képezi. A korral ez a háló egyre jobban tönkremegy, a bőr kiszárad, elvékonyodik, veszít rugalmasságából. A Madecassoside támogatja a kiegyensúlyozott sejtszerkezetet és a bőr barrier rétegének regenerálódását. Támogatja a kollagénszintézist, s védi azt az enzimatikus leépüléssel szemben. Segíti a külső sejtmátrix megújulását, ezáltal csökkenti a ráncok mélységét az öregedő, illetve az idő előtt gyorsan öregedő bőrnél. A bőr védekezőképességét erősíti a Cerakine. Serkenti a sejtek közti kommunikációt, javítja a bőr öregedésével járó tüneteket. Támogatja a fibroblasztokat és a monocitákat, hogy azok minél gyorsabban jussanak el a sérült szövetekhez. A mélyebb ráncokat 2 hónap alatt, mintegy 36%-kal csökkenthetik.

A striák, petyhüdt, rugalmasságát veszített bőr hatékony ellenszere a Registril. Ez egy hatékony peptid komplexum, rutin (bioflavonoid) és a limabab kivonat kombinációjával. Tanulmányok kimutatták, hogy kéthavi alkalmazás után az epidermisz vastagsága 11%-kal nőtt, a striák mélysége 72%-kal csökkent. Mivel a hatásmechanizmusa abból áll, hogy a kollagenáz aktivitást serkenti, ezáltal csökkenti a kollagén leépülését, nemcsak striák, hanem a ráncok enyhítésére is kiváló hatóanyag.

GYAKORI PROBLÉMA A KARIKÁS, PÜFFEDT SZEMKÖRNYÉK,

amin a tetrapeptidek érezhető drenázs hatása segít. Ugyanakkor javítják a bőr rugalmasságát és feszességét. Anyagcsere javító hatásával csökkenti a szemkörnyéki püffedtséget az L-carnitin és a coffein komplexum is.

Az innovatív hatóanyagok közé tartozik még az ectoin, mely baktériumok által szintetizált hatóanyag. Erősíti a bőr immunrendszerét, sejtvédő hatású. Erősíti a bőr regenerációs képességét, egyidejűleg a ráncok szemmel láthatóan csökkenek. Véd a szabadgyökök káros hatásával szemben, védi a sejtmembránt, vízmegkötő tulajdonsággal rendelkezik. Segítségével megelőzhető a napsugárzás okozta idő előtti bőröregedés.

Ezeken kívül még rengeteg sejtszinten működő innovatív hatóanyag áll a kozmetikusok rendelkezésére, hogy valóban „jól karbantartott”, korukat meghazudtoló vendégei lehessenek. Példa értékű referencia akkor lesz a vendég bőre, ha bőrápolását otthon is a kozmetikus által kiválasztott módon végzi. A hatékonyság mellett pedig gondoljunk a bőrbarát termékek használatára! Mindezek az újítások visszaüthetnek, ha irritáló hatóanyagokat tartalmazó kozmetikumokat az áruk (vagy a reklám) miatt előnyben részesítjük.

Szépvilág 2009/10

BRUCHMANN FAZEKAS ZSUZSA
MAKADÉMIA Kft. ügyvezető tulajdonosa,
a BELICO és MESOTICA termékcsalád kizárólagos magyarországi forgalmazója,
a Termékfüggetlen Hatóanyag Szeminárium magyarországi előadója,
Szépségipari Marketing Tanácsadó

2017-08-31T09:49:57+00:00